BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Skip Navigation
ElectroSound Research Facility

   Stiluri

   Istoria si evolutia Trance-ului: Scurta descriere

 

Trance - Generalitati Top

Trance-ul este caracterizat drept un gen apartinand EBM-ului (Electronic Dance Music). Momentul aparitiei sale este datat de specialisti in perioada sfarsitului anilor 80 si a inceputului anilor 90. Probabil cel mai ambiguu gen al muzicii electronice, trance-ul poate fi descris ca fiind melodic, mai mult sau mai putin freeform, provenit cel mai probabil dintr-o combinatie ciudata intre House si Techno.Unii specialisti au mers pana acolo incat au teoretizat trance-ul ca reprezentand o reintoarcere, un fel de privire retrospectivasau chiar o redescoperire a originilor muzicii precum si a efectelor pe care aceasta le are asupra psihicului uman.

Elementele precursoare aparitiei Trance-ului

Bazele trance-ului modern au fost puse de catre artistii Industrial la sfarsitul anilor 80. Printre aceste experimente se afla si albumul celor de la Psychic TV intitulat Towards The Infinite Beat. Acest album continea piese cu patternuri monotone si seci combinate cu pasaje vocale scurte si repetitive. Acest album este considerat azi drept primul album trance aparut vreodata. Prima piesa trance aparuta vreodata este considerata a fi Little Fluffy Clouds a celor de la The ORB, acestia fiind considerati responsabili si pentru popularizarea Trance-ului timpuriu la petrecerile Acid House londoneze.

Sunetul trance-ului era un sunet ce avea un efect hipnotic asupra ascultatorilor. Pionierii trance-ului (artistii industrial) erau in mare parte disociati de cultura rave a acelor ani, aceasta disociere ducandu-i la experimentare si la cercetarea calitatii tuturor tipurilor de sunete. Lucrarile lor erau considerate in mare parte niste experimente si nimic mai mult, in niciun caz o incercare de impunere a unui nou gen de muzica pe piata. Cu impul, trance-ul fiind tot mai popular, majoritatea artistilor ce au conlucrat la aparitia acestui gen l-au parasit, acesta intrand in domeniul comercial. Pentru cei activi in zona Industrial, experimentarea si muzica de avant-garde ramanand conceptele lor de baza. La inceputul anilor 90 au aparut si primele release-uri catalogate drept trance 100%, printre ele numarandu-se The KLF cu piesa lor What Time Is LOve (Pure Trance Original).

Inceputurile Trance-ului ca gen Top

Evolutia trance-ului de la stil la gen al muzicii electronice este puternic legata de popularizarea acestuia la inceputul anilor 90 in cluburile din Germania, cum la fel de legata este de aparitia primelor labeluri care promovau release-uri trance 100% (printre ele numarandu-se: Platipus, Harthouse, MFS sau Noom Records.

Cu toate ca sunt inca multe semne de intrebare referitoare la provenienta trance-ului (mai ales intrebari legate de faptul ca este acceptata de specialisti teoria ca trance-ul este o imbinare intre elemente de house si techno), trance-ul imprumuta trasaturi de la ambele genuri mentionate in paranteza: din punct de vedere al tempo-ului si al structurii melodice, trance-ul este foarte asemanator cu techno-ul, insa peste aceste trasaturi adauga supratonuri vocale specifice house-ului din acea perioada. Trance-ul timpuriu era puternic caracterizat de melodicitate si hipnotism, piesele axandu-se pe repetarea patternurilor sonore pe durate definite de timp.

In timpul in care in Europa trance-ul incepea sa prinda tot mai bine la public, devenind usor usor un gen foarte comercial, in Asia, mai exact in Goa India, avea loc o revolutie in materie de sound. Revolutia a inceput in momentul in care formatii europene cum ar fi Cabaret Voltaire sau Front 242 au ajuns in India si au inceput sa preia si sa integreze in muzica lor elemente psihedelice. Ceva mai tarziu artisti si formatii ca: Goa Gil, Eat Static, Doof sau Man With No Name s-au alaturat acestei tendinte, punand bazele Goa Trance-ului, definit ca o fuziune intre elementele psihedelice ale EBM-ului (fiind indepartate sunetele de chitara si vocile) si elementele trance-ului european.

Sound-ul Trance-ului modern (Progressive) Top

Progressive Trance-ul a aparut pe piata la mijlocul anilor 90, castigand popularitate foarte repede si reusind intr-un timp record sa ajunga stilul de trance dominant pe piata. Acesta a creeat practic trance-ul asa cum il stim noi astazi. Artistii s-au concentrat pe bassline-uri anthemice si piese lungi, departandu-se intr-un anumit fel de estetica trance initiala (synth-patternuri hipnotice, repetitive, arpegiate si analogice). Elementele anthemurilor devin foarte populare, compozitia ajunge la scimbari incrementale (structuri progresive), uneori construite in treimi (cum face de exemplu BT). Build-up-urile si break-down-urile devin foarte lungi si exagerate, unetul devine tot mai plictisitor, toate elementele sunt maximizate, pierzand puterea. In acest moment asistam la nasterea unui nou stil numit Anthem Trance, stil ce va fi puternic criticat datorita lipsei de creativitate.

Catalogat drept mult mai inovator decat House-ul, mai linistiror decat Drum'n'bass-ul si infinit mai melodic decat Techno-ul, Trance-ul a devenit foarte rapid cel mai accesibil gen al muzicii electronice. Artisti ca Paul van Dyk, Ferry Corsten sau Armin van Buuren au fost printre primii care au inceput raspandirea Progressive Trance-ului la nivel de productie a track-urilor. In acelasi timp DJ ca Tiesto, Paul Oakenfold sau DJ Jean au inceput promovarea Progressive-ului in cluburi, la manifestarile de strada si in cadrul unor serii de compilatii scoase sub cateva labeluri care au devenit celebre (Boxed, Renaissance sau Perfecto fiind doar cateva exemple).

Spre sfarsitul anilor 90, Trance-ul ajunsese deja un gigant din punct de vedere comercial, impartindu-se in diverse stiluri si substiluri. Cu toata aceasta crestere, o mare parte din artistii din perioada de inceput a trance-ului au parasit acest gen (printre ei enumerandu-i pe Pascal F.E.O.S. si Oliver Lieb). Dupa aceasta perioada maxima pentru progressive si anthem trance, o mare parte dintre dj-ii care fusesera foarte activi in aceasta miscare si-au intors privirea spre cateva noi stiluri de trance aparute, cele mai importante fiind Deep Trance-ul (care avea un sunet intunecat si un tempo mai lent decat progressive trance-ul) sau Tech Trance-ul (avand un sunet cu puternice influente din techno).

Dupa evolutia surprinzatoare a trance-ului din ultimii ani, aceasta s-a mai domolit. In prezent majoritatea specialistilor sunt de acord ca Trance-ul se afla intr-o scadere considerabila de popularitate pe anumite tronsoane de audienta, insa ramane unul dintre cele mai inovtoare genuri ale muzicii electronice. Motivul acestei scaderi este calitatea indoielnica a release-uilor dar si faptul ca astazi este mai important numele DJ-ului care mixeaza este mai important decat ce mixeaza.

Astazi trance-ul este un gen ce cuprinde foarte multe stiluri. Aceasta diversitate a stilurilor poate fi exemplificata cu ajutorul mai multor serii de compilatii, majoritatea din domeniul progressive-ului si al deep trance-ului. Printre acestea mentionam seriile scoase sub labelul britanic Renaissance sau sub labelul Boxed (label sub care au fost scoase celebrele serii GU sau NuBreed).

Zona Euro Trance Top

Euro Trance-ul poate fi descris ca fiind o foma centrala si neutra a trance-ului, extrem de accesibila si foarte usor de inteles, cu un mesaj clar. Sound-ul acestei zone din Trance este "uplifting", cu BPM-uri intre 130-150. Bass-ul este destul de puternic, in cadrul pieselor fiind integrate foarte des voci feminine. Datorita acestor caracteristici, euro trance-ul este destul de des asociat cu termenul de "commercial trance". O zona asemanatoare cu aceasta este zone supranumita Hard Dance, zona ce contine stiluri asemanatoare cu stilurile euro trance, dar avand o energie mult mai ridicata si un tempo mai rapid (cu BPM-uri intre 145-155). De foarte multe ori in hard dance sunt utilizate linii de tip acid.

Pentru mai multe informatii despre aceste doua zone, cautati in sectiunea zone a acestei pagini.

Zona Goa Trance Top

Stilurile acestei zone au la baza un stil unic, cu originile in zona geografica numita Goa, India. Inceputurile sale pot fi urmarite pana prin anii 60 - 70, pe cnd aceasta zona geografica era un fel de "Mecca" a hipiotilor. Odata cu explozia turismului din anii 70 - 80, o parte din artistii de muzica electronica au juns si au ramas aici, concentrandu-se pe descoperirea de noi stiluri si valente ale muzicii.

Odata cu introducerea stilului si a tehnicilor de productie folosite in Techno, aceasta zona a devenit punctul de placera pentru un nou stil de Trance, stil ce va fi numit Goa Trance. Zona era renumita pentru petrecerile asemanatoare rave-urilor din Europa, multe dintre acestea ajungand cu timpul sa fie dedicate acestui stil.

In anii de formare, Goa Trance-ul a purtat numele de Dance Trance, stilul nou aparut fiind caracterizat prin nivele de energie destul de ridicate si un beat 4/4. Piesele Goa se incadrau destulo de des intr-un tipar: incepeau lent, ajungeau la un apogeu spre mijloc, dupa care se terminau intr-o nota feerica. Productiile de acest fel erau destul de lungi, durata medie fiind de 8-10 minute, incorporau sunete organice si foloseau bassline-uri mai puternice decat restul Trance-ului.

O caracteristica foarte importanta a petrecerilor Goa era aceea ca pe langa partea sonora foarte impresionanta, exista o prte vizuala cel putin la fel de impresionanta. Uilizarea piturilor fluorescente era o practica destul de intalnita in imbracaminte si decoratii. Imaginile reproduse erau deseori asociate cu subiecte precum: extraterestri, teme religioase asiatice (budiste, hinduiste, etc.), ciuperci si alte forme onsiderate psihedelice, shamanism sau tehnologie. In Israel, Goa-ul a devenit un curent foarte puternic, fiind adus de soldatii reintorsi dupa calatorii recreationale in aceasta regiune. Mare parte din artistii producatori de Goa provin din Israel si America Latina, insa acesta este un fenomen global, existand si alte zone geograice importante pentru acest curent.

Spre mijlocul anilor 90, Goa Trance-ul a suferit o mutatie puternica, transformandu-se in Psychedelic Trance. Amandoua stilurile sunt caracterizate de un puternic caracter necomercial, piesele fiind nult mai usor de regasit in playlist-ul unor evenimente outdoor ca petrecerile de strada sau festivalurile decat in playlist-urile unor evenimente indoor (petreceri in cluburi). Pentru o scurta perioada a anilor 90, acest stil al trance-ului a avut un succes imens fiind promovat puternic la scala mondiala, chiar de unii DJ care in acel moment mixau numai progressive (de ex. Paul Oakenfold).

Psychedelic Trance-ul Top

Psychedelic Trance-ul, cunoscut si ca psy-trance, este o forma de trance derivata din Goa Trance. Beat-ul sau este destul de rapid (are un BPM cuprins intre 125 - 150) iar bass-ul este unul cu bataie continua, suprapus peste diferite alte ptternuri. Este foarte popular in Marea Britanie, si nu numai acolo. Foarte ciudat este faptul ca in Statele Unite acest stil este practic inexistent. In 2002, artistii electronici japonezi au inceput sa preia si ei influente psychedelice de la cei britanici, in Japonia devoltandu-se o piata destul de extinsa pentru psy.

Scena Trance si cluburile europene au utilizat Psy Trance-ul alaturi de Goa, Ambient, Progressive si chiar Minimal Trance. Amestecul care a avut cel mai mult succes si care a fost cel mai apreciat a fost acela dintre Psy si Goa Trance, poate pentru faptul ca sune doua genuri aproximativ complementare. Printre artistii foarte populari ai acestui stil se numara Astral Projection, Space Tribe, Infected Mushroom, Atmos, Total Eclipse, Cosmosis sau Simon Posford (alias Hallucinogen).

Istoria veche a Trance-ului

Una dintre teoriile moderne cu privire la aparitia Trance-uiu plaseaza nasterea acestui gen in urma cu cateva mii de ani. O parte din specialisti considera ca acesta a aparut intr-o forma arhaica odata cu religiile ezoterice siatice (budism, samanism, hinduism). Bazele acestei teorii sunt motivele moderne ale Trance-ului, care in mare parte se regasesc in aceste forme religioase, dar si starile asociate acestor motive.

Release-uri importante pentru evolutia Trance-ului modern Top

Age Of Love - Age Of Love 1990
Multi fani ai Trance-ului considera aceasta piesa ca fiind una clasica, aparand inainte ca Trance-ul sa isi formeze ideologia de baza si reprezentand aceasta ideologie.
Dance 2 trance - We Came In Peace 1991
Este considerata o inregistrare classica de catre specialisti si iubitori ai genului. Numele formatiei probabil ca a contribuit intr-o oarecare masura la alegerea numelui genului.
Cosmic Baby - Sweet Dreams For Kaa 1992
Probabil prima piesa progressive trance aparuta vreodata. O piesa foarte inovatoare, cu mult inaintea vremii sale.
Paul van Dyk - For An Angel 1994
O inregistrare cu mult inaintea vremii sale. A definit un sunet care a rezistat aproape 10 ani. Paul van Dyk continua sa mentina acest sunet, fara ca el sa para vechi sau depasit.
BT - Flaming June 1997
Inca o piesa considerata clasica, fiind un exemplu ce ilustreaza perfect Progressive Trance-ul. Compusa in treimi, structura acestei piese reprezinta structura evoluiva si progresiva a trance-ului modern de la mijlocul anilor 90.
Eat Static - Abduction
Unul dintre primele albume Goa Trance, acest album a functionat ca un standard pentru release-urile ulterioare.
Hallucinogen - Twisted 1995
Acest album a fost considerat unul dintre cele mai originale si inovative albume Psy/Goa Trance. Nereprezentativ pentru acea perioada, a definit sunetul evolutionist de mai tarziu, influentand puternic release-urile urmatoare.
Agnelli & Nelson - El Nino (Matt Darrey Mix) 1998
O piesa celebra popularizata de Paul Oakenfold in compilatia sa numita Tranceport. Este definitorie pentru Epic Trance.
Veracocha - La Carte Blanche 1999
Una dintre cele mai reprezentative piese pentru Epic Trance; este perfecta pentru a fi ascultata in masina in timp ce conduceti.
System F (aka. Ferry Corsten) - Out Of The Blue 1999
Este una dintre piesele clasice ale progressive trance-ului, folosita si astazi destul de des in live performances si in compilatii.
Jam & Spoon - Stella 1992
Piesa clasica Ibiza Trance, este considerata una dintre cele mai bune piese ale vremii.

Stiluri de Trance

 HI NRG
 Classic Trance
 Symphonic Trance
 Progressive Trance
 Anthem Trance
 Break Trance
 Tech Trance
 Deep Trance
 Epic Trance
 Dream Trance
 Ibiza Trance
 Tribal Trance
 German Trance
 Acid Trance
 Hard Trance
 Hardstyle
 Goa Trance
 Psychedelic Trance
 Psytekk
 Buttrock Goa
 EBM
 NRG

Stiluri/Genuri legate de aparitia Trance-ului

Industrial-Experimental
Industrial

Zone ale Trance-ului

Industrial
Psy
Euro Trance

Home   Articole   Stiri   Genuri   Help